Het nieuwe normaal in de uitvaartwereld: De drive-in uitvaart. 

Onder strikte voorwaarden mogen er nu slechts 30 personen aan een uitvaartdienst deelnemen. Vanaf het moment dat de RIVM-richtlijnen, als voorbereiding op de ‘1.5 meter-samenleving’, worden versoepeld biedt Afscheid op Afstand een uniek nieuw drive-in uitvaartproduct aan. Het concept is ontwikkeld door van Rossum Facilities en Eventerim | Special Projects, in nauwe samenwerking met van der Maarel Eventstyling, Vanzantenhal en Dunweg uitvaartzorg. 

Vanaf de ‘corona overgangsfase’ zal de organisatie, naast het nu gangbare aantal gasten, op meerdere locaties in Nederland 100% veilige drive-in uitvaartdiensten voor grotere groepen gaan faciliteren. Bij die diensten kunnen dan meer gasten, in dezelfde ruimte als de familie, vanuit hun eigen auto en via een radio FM-frequentie de uitvaart te volgen. De uitvaartlocaties blijven ook beschikbaar voor kleinere groepen en (ook nog uniek in Nederland) indoor drive-throught’s.

Op dinsdag 21 april jl. is de eerste tijdelijke uitvaartlocatie in de Vanzantenhal in Nieuw-Vennep geopend. Voor extra capaciteit in de metropool regio Amsterdam is er een samenwerking met EXPO Haarlemmermeer afgesloten. De komende weken zullen er ook locaties in de Werkspoorkathedraal in Utrecht, in Den Haag en Brabant worden ingericht.

Optimale beleving

De stijlvolle ingerichte uitvaartlocaties worden allen standaard voorzien van een groot podium en dertig comfortabele stoelen. Op basis van de aanvraag en wens van de cliënt kunnen de ruimtes achter de stoelen worden aangevuld met personenauto’s. Naar verwachting zullen er vooralsnog twee inzittenden per auto worden toegestaan. In Nieuw-Vennep levert dat binnen dit concept maximaal 48 extra gasten op.

Uiterlijk 30 minuten voor aanvang van een dienst, zullen bestuurders met hun auto op nauwgezette wijze naar hun parkeerplek worden begeleid. De auto’s zullen in verschillende rijen op 1.5 meter afstand van elkaar worden opgesteld.

In elke locatie zal op het podium een baar voor de kist worden opgesteld. Daarnaast is er voldoende ruimte beschikbaar voor een katheder, bloemen, sprekers, artiesten en eventuele instrumenten. De locaties en podia zijn rolstoeltoegankelijk.

Ten behoeve van een optimale beleving voor gasten wordt de aula voorzien van twee grote projectieschermen en verschillende ledschermen. Bovendien worden er op alle locaties professionele livestream voorzieningen aangebracht, om ook de onoverkomelijke ‘thuisblijvers’ zo optimaal mogelijk bij een uitvaartdienst te kunnen betrekken.

Alle uitvaarten worden onder de grootst mogelijke zorg en in nauwe samenspraak met de deelnemende uitvaartondernemers voorbereid en uitgevoerd. Hiervoor zijn speciale handleidingen en (veiligheid)procedures opgesteld en specifieke afspraken gemaakt t.b.v. cateringvoorzieningen, toiletbezoek, condoleance, traffic control, ontruimings- en/of calamiteitenmanagement.

Buiten het hierboven omschreven drive-in concept is het ook mogelijk de ruimtes met alleen stoelen in te richten. Met een afstand van 1.5 meter tussen de stoelen biedt de kleinste locatie dan alsnog aan 160 gasten plaats.

Aansluitend aan de uitvaartdienst worden overledenen in besloten kring gecremeerd of begraven.

“Wegens de door het RIVM opgelegde strenge richtlijnen kunnen wij de laatste weken slechts kleine aantallen gasten toegang verlenen tot onze aula’s. Niet iedereen krijgt zodoende de kans om de familie van de overledene te ondersteunen en hem of haar een laatste eer te bewijzen. Dat levert regelmatig verdrietige taferelen op.

Een gemiddelde aula is ingericht met zo’n 50 tot 75 zitplaatsen. Als de huidige richtlijn van 1.5 meter tussenruimte van kracht blijft, dan zullen wij alsnog families moeten blijven teleurstellen. Met het drive-in én indoor drive-throught concept van Afscheid op Afstand kunnen wij straks al heel snel, direct in lijn met de officiële regels, meer mensen gelijktijdig gelegenheid bieden om op een respectvolle en memorabele wijze afscheid van hun dierbare te komen nemen. Daar ben ik ontzettend blij mee.

Samen met de initiatiefnemers hebben wij het concept tot in de kleinste details uitgedacht en uitgewerkt. Het is wat dat betreft niet heel veel anders dan anders, wij laten nooit íets aan het toeval over.” Aldus Alexander van der Pijl van Dunweg uitvaartzorg.

De drive-in uitvaarten zijn schaalbaar. De locaties zijn in nauwe samenspraak ook voor andere gecertificeerde uitvaartorganisaties beschikbaar.

www.afscheid-op-afstand.nl